
 

 

Freight and Bus Policy Branch 

Department for Infrastructure 

Room 3.01 

Clarence Court 

10-18 Adelaide Street 

Town Parks 

Belfast 

BT2 8GB 

 

Thursday, December 7, 2017 

 

Dear Sir/Madam  

 

Re: Consultation guidance on minibus driving licence requirements and 10B permits for 

road passenger transport 

The Controlled Schools’ Support Council was set up in September 2016 to represent and 

support the controlled sector in Northern Ireland.  

The controlled sector is: 

 Large - the largest education sector in Northern Ireland, accounting for 48% of all 

schools and catering for over 140,600 children.  

 Diverse – providing education across all school types – nursery, primary, secondary, 

grammar and special schools.  

 Inclusive – providing education for children of all faiths and none (66% of pupils define 

as Protestant, 10% Catholic, 18% no religion and 6% ‘other’) and over a third of 

newcomer pupils in Northern Ireland. The controlled sector includes a number of 

integrated and Irish speaking schools.  

CSSC welcomes this opportunity to respond to the consultation on changes to the guidance 

on minibus driving licence requirements. Our comments are outlined below. 

1. Interpretation of the legislation 

CSSC does not agree with the Department for Infrastructure’s interpretation of the 

legislation upon which the guidance is based. Many teachers who drive school minibuses do 

so as volunteers, particularly during evenings and weekends, not as a specific requirement 

of their job role.  

CSSC understands the definition quoted below (from page 19 of the consultation document) 

is to apply to teachers and other school staff who drive school minibuses:  

“Drivers who have been issued with a D1(nfhr) category on their licence may drive a 

minibus on behalf of a non commercial body as long as the minibus is being used for 

social purposes, provided that the minibus is not being used for hire or reward and 



 

 

they receive no payment other than out of pocket expenses. There is no 

requirement to hold a DQC as a volunteer driver for a non commercial body.” 

In this context we are disappointed with the Department’s interpretation that teachers and 

other staff are deemed to be paid drivers and are therefore ineligible to drive their own 

school minibus. This interpretation completely undermines the voluntarism of school staff 

that is part of the fabric of our education system. 

Further CSSC understands, the 10B permit will still be available to schools for educational 

purposes, as stated in the associated consultation document: 

“In accordance with the Transport Act (NI) 1967 anyone who provides bus passenger 

transport for hire or reward is required to hold a bus operator licence. A section 10B 

permit provides exemption from the requirement to hold an operator licence, where 

the service is provided for education, religion, social welfare or any activity which 

benefits the community on a non profit basis.” 

This means that schools may consider bringing in outside volunteers to drive their vehicles. 

This all adds to the confusion around driving licence requirements for schools.  

2. Clarity of the guidance  

CSSC does not agree that the guidance provided on this change in interpretation is clear. 

Indeed CSSC asked the Department in its meeting on Thursday 9 November with DfI officials 

to issue specific guidance to schools. Although we acknowledge that the Department 

subsequently provided information for schools, which the Education Authority circulated, 

there are many areas where the guidance is still unclear and confusing. For example: 

 DfI states that under the current legislative framework a teacher driving a school 

minibus will need a full D1 licence.  They will also need the Driver Certificate of 

Professional Competence (CPC) and school minibuses will need to be fitted with 

tachographs where paid drivers are being used. To date schools rarely use paid drivers. 

The vast majority of trips being carried out by teachers and other school staff in the 

evening and weekends are as volunteers. This implies that drivers are or could be paid 

above their basic pay. 

 There is uncertainty relating to the interpretation of volunteerism; teachers cannot drive 

on behalf of schools in which they are employed, but it seems the law still allows non-

employees to drive minibuses for these schools not for hire or reward. Indeed, it is 

perceived that the same teacher could volunteer to drive a minibus for a different 

school employer.  Principals and Governors have been left to apply due diligence in what 

is a very confusing environment.  There is also confusion amongst schools regarding 

teachers and other staff driving at weekends as schools may still perceive staff to be 

volunteers at that time.  CSSC would highlight the need for further clarity from DfI on 

these issues.  

 DfI also emphasised that for drivers who received their licence after 1997 there is an 

additional complication as buses manufactured after 2010 and built for 12 or more 



 

 

passengers, are likely to exceed a specific weight limit of 3.5 tonnes. That the majority of 

minibuses will exceed the 3.5 tonne limit means that virtually no one having received 

their licence after 1997 will be eligible to volunteer to drive such a minibus. This clause 

must also have implications wider than schools.   

CSSC formally requests that further clarity regarding all of these issues is published by DfI 

immediately. Furthermore, the additional information that was sent directly to schools on 

14 November 2017 by the Education Authority on behalf of DfI should be incorporated into 

the final guidance.  

3. Conclusions  

CSSC is disappointed with the Department’s interpretation of this legislation and the 

guidance provided. Teachers in Northern Ireland may well now be subject to different rules 

than their counterparts in the other regions of the UK. It is our understanding that no similar 

consultation has taken place in England, Scotland or Wales.  

Indeed, it is reported that the last known Ministerial direction on this issue in Northern 

Ireland was from Department for the Environment Minister Mark H Durkan in 2015, 

indicating that there should be no action taken in Northern Ireland unless there is 

corresponding action from the Department of Transport in England.  

We would ask DfI to clarify the view of the Executive prior to it dissolving and set out clearly 

under what authority the decision was made to change the interpretation of volunteerism 

as applied to schools. 

The Department made reference to legal challenge on this matter. For clarity, was this legal 

action initiated by a private sector interest? 

It is devastating for schools that teachers and other staff, who previously volunteered to 

drive pupils, are now unable to do so and many school activities have ceased abruptly. 

The losers in this situation are the children and young people who may now miss out on a 

wide range of learning experiences, including educational outings, sporting fixtures, Duke of 

Edinburgh activities and other events which they normally undertake via school minibuses, 

facilitated until now by volunteer teachers and school staff in their own time. 

CSSC would like to know what considerations DfI give to any mitigation, particularly in 

respect of timeframes for implementation, the capacity of the system to train drivers, the 

unnecessary cost to school budgets and the impact on educational programmes?  

CSSC would be willing to discuss its response to this consultation with you. I would also be 

grateful if you would advise when the final guidance will be available. 

I can be contacted on 028 9531 3030 or by email barry.mulholland@csscni.org.uk 

Yours faithfully 

 

 



 

 

Barry Mulholland 

Chief Executive 


